5. september 2015

Rumrejsen 2015-camp

DSC05113.jpg

Skrevet af Jeppe Klitgaard og Mads H. Baattrup, 2y

Søndag d. 30. august drog vi afsted mod Sorø på Sjælland. Målet var Sorø Akademi, hvor vi skulle deltage i en camp om rumrejser i anledning af Andreas Mogensens opsendelse til ISS. Der skulle deltage i alt 62 fysikglade gymnasieelever fra hele kongeriget Danmark.

Vi ankom til Sorø ved middagstid, hvorefter vi i hold skulle bygge luftraketter. Senere på dagen blev vi introduceret til rumfart og raketter, og vi hørte oplæg om Mars’ interessante overflade. Vi rundede aftenen af med filmen Apollo 13, som vi fulgte fra kanten af sædet.

Anden dag startede ud med løsning af regneopgaver om rumfart. Herefter var der oplæg fra Copenhagen Suborbitals, som er verdens eneste amatørrumfartsorganisation. Over middag skulle vi lave vores egen raketmotor. Raketmotoren bestod af aluminiumsfolie og ”rocket candy,” en brændstoftype bestående af et sødestof og et iltningsmiddel. Herefter kørte vi på segways og forberedte et oplæg om rumfart i grupper.

På tredjedagen, d. 1. september, startede vi med at bygge en raket med bl.a. papir, karton, lim, træ samt en raketmotor, der kunne accelerere fra 0-120 km/t på blot 0,8 sekunder. Målet var, at raketten skulle falde stille ned ved hjælp af en hjemmelavet faldskærm. Vi fyrede herefter raketterne op. Derefter holdt de forskellige grupper korte oplæg om rumfart, og efterfølgende var der ekskursion til Brorfelde observatorium.

Da den store dag, d. 2. september, endelig oprandt, startede dagen klokken 6:00 med morgenmad i auditoriet. Vi fulgte på TV opsendelsen live sammen med 60 grundskoleelever. Efterfølgende var der tid til opgaveregning, hvor vi skulle planlægge en rejse til Mars. Det hele sluttede med et oplæg om menneskets fremtid i rummet, og heldigvis kom Andreas Mogensen i kredsløb om jorden.

Bagefter blev det tid til at vende snuden hjem, efter 4 lærerige og sjove dage i Sorø.