4. april 2016

Nordlys på 2.y-studierejsen

2.y's studierejse til Norge i marts 2016 bød bl.a. på Nordlys - og mange andre spændende oplevelser. Eleverne har selv skrevet nedenstående artikel om deres oplevelser på turen

2y,nordlys.jpg
Billede af Nordlys fra 2.y's studierejse til Norge

2.y var i foråret 2016 en tur i Norge. Søndag aften og de første to dage af turen blev tilbragt i Drammen, en større by lokaliseret 43 km fra hovedstaden, Oslo. Her blev klassen fordelt mellem norske elever fra forskerlinjen på Drammen Videregående Skole, som led i en udveksling. I efteråret 2015 havde de samme elever aflagt et besøg i Danmark over en uge, fordelt mellem eleverne i 2.y. Mandag gik med et besøg på Kongsberg Norspace i byen Horten, hvor vi blev introduceret for deres dagligdag og det arbejde de udfører. Resten af dagen foregik i Drammen på Kay Bojesen-udstillingen lokaliseret over for Drammen Videregående Skole og desuden et mindre oplæg omhandlende diverse sprogforskelle i det danske og det norske sprog på skolen. Sidst på dagen tog vi hver især hjem til hver vores nordmænd og havde eftermiddagen og aftenen til selvvalgte aktiviteter: Et par stykker tog på langrend, andre var ude at køre et militærkøretøj, men det var forskelligt fra familie til familie, hvad man lavede. Tirsdag foregik på en kælkebakke, hvor vi måtte bestige et af de norske bjerge for at komme dertil. Lærerne havde arrangeret en konkurrence i form af et væddeløb med noget så simpelt som flasker. Efterhånden gik der fri leg i det hele og begge klasser endte med at kælke løs. Vi fandt hurtigt en plasticpose, så vi kunne kælke over halvdelen af klassen på sådan én. Ved kælkebakken var der et forsamlingshus, hvor vi sad og spiste pizza til aftensmad. Inden vi tog hjem, blev der lavet bål og arrangeret fangeleg i den dybe sne.
Onsdag morgen var det tid til at sige farvel til Drammen, og rejsen fortsatte yderligere nordpå til Andøya Space Center, et forskningscenter på øen Andøya, hvor der bliver affyret raketter, med fokus på forskning i nordlyset. Her ankom vi onsdag eftermiddag og dagen blev for den ene halvdel af klassen brugt på det, de kalder Space Ship Aurora; en rumskibssimulator, som er bygget til at give folk en fornemmelse for alle de bagvedliggende roller og opgaver, der ligger til grund for en rumskibsopsendelse både som del af et crew på jorden, men også ombord på selve rumskibet. Den anden halvdel af klassen havde øvelser om magnetfeltet for at opnå større forståelse for nordlyset. Torsdag byttede de to halvdele, så alle fik arbejdet med jordens magnetfelt og fik en tur i Space Ship Aurora. Udover et par foredrag, var der også rigeligt med fritid i løbet af torsdagen.  Den blev bl.a. brugt på at bade i det norske hav, da vi kunne få et diplom for at bade over den nordlige polarcirkel. Nogle stykker havde desuden lyst til en vandretur op i det nærmeste bjerg ved Andøya Space Center. Om aftenen var klassen på tur til den nærliggende by Andenes, hvor der blev spist pizzabuffet. Aftenerne, både onsdag og torsdag, blev tilbragt i opholdsrummet med diverse spil og en masse kaffe eller udenfor i det kolde vejr. Vi var nemlig så heldige, at der begge aftener på spacecenteret kunne ses nordlys, hvilket var en helt fantastisk oplevelse. Fredag formiddag var der evaluering, uddeling af diplomer og præmier og en demonstration af en hybridmotor, inden turen igen gik tilbage mod Danmark. Alt i alt var det en rigtig fed tur med en masse gode, sjove og fantastiske oplevelser.
Skrevet af elever fra 2.y, Silkeborg Gymnasium

2.y-studierejse 2016