23. september 2016

Opvarmning til præsidentvalget

Bjerre-poulsen.png
Niels Bjerre-Poulsen. Historiker og forfatter til bl.a. en række bøger om amerikansk politik

Er Donald Trump udtryk for en ny politisk bevægelse, der vil sætte sig varige spor i amerikansk politik, eller blot en enkeltstående afvigelse fra mainstream? Hvordan vil forholdet mellem Rusland og USA udvikle sig med Trump som præsident? Og hvilken rolle spiller det egentlig for Hillarys kampagne, at hun er kvinde?

-Det var nogle af de spørgsmål, eleverne rejste, da historiker og forfatter, Niels Bjerre-Poulsen fredag den 23. september gav eleverne et overblik over den amerikanske valgkamp og besvarede spørgsmål fra salen.

Niels Bjerre-Poulsen indledte sit oplæg med at opridse principperne i det amerikanske valgsystem og deres historiske forankring og portrætterede dernæst de to spidskandidater og deres partier. Han analyserede også den igangværende valgkamp og fremhævede, at især tre forhold bliver afgørende for præsidentvalget: a) De demografiske forskydninger, b) Mediedækningen, c) Partiernes evner til at mobilisere penge og tilrettelægge lokale kampagner. ”Hillary Clinton vinder det amerikanske præsidentvalg og bliver USA’s første kvindelige præsident!”, lød hans afsluttende bud, da han skulle sammenfatte sin analyse.

Niels Bjerre-Poulsens oplæg var første del af to temadage om det amerikanske præsidentvalg, som Silkeborg Gymnasium arrangerer i fællesskab med tidsskriftet RÆSON og tv-vært Clement Kjersgaard. På mandag kan vi således se frem til flere oplæg, bl.a. ved den tidligere DR-korrespondent i USA, Oliver Routhe Skov, og den amerikanske ambassadør Rufus Gifford.

Arrangementerne orkestreres af RÆSONS chefredaktør Esben Vest Bjerre og fire elever fra SG’s egen Masterclass Samfundsfag; Liv Boelskifte Skovhus , Janus Lauritsen, Anders Haagerup og Magnus Rothberg.