30. november 2017

Masterclass fysik-kemi i Hamborg

Elever, eksperiment.jpg
Mia, 2.x samt Mette og Maiken, 3.y laver spektroskopi med laser.

To gange om året rejser 30 elever fra Næstved, Svendborg og Silkeborg Gymnasium på tur rundt både i landet og nogle gange i verden. Hver skole udvælger 10 elever, der er særligt interesserede i naturvidenskab fra 2.- og 3. årgang. Tilbuddet er rettet mod fagligt interesserede og dygtige unge, der overvejer en universitetsuddannelse i naturvidenskab. Man mødes to gange om året til foredrag og forsøg om spændende og relevante naturvidenskabelige emner vist af universitetslærere og studerende.

Af Christiane Rahbek og Maiken Gravgaard, 3.y

Mandag d. 27. november stiger vi håbefuldt af toget i Hamborg. Selvom klassekammeraterne derhjemme snart har fri, er vores travle program først lige begyndt. Fra toget skynder vi os hen og smider taskerne på hotellet. Vi når knap nok at møde eleverne fra Næstved og Svendborg, før vi er ude af døren. Turen går til Hamburger Astronimie-Werkstatt, hvor vi bliver introduceret til stedets historie og moderne forskning. Vi afslutter besøget i et af stedets observatorier, dog er vejret ikke godt nok til at kunne observere himlen.

På en tur fyldt med læring og faglighed skal der dog også være plads til sjov. Efter aftensmad på hotellet tager vi på Escape Room, hvor vi bliver delt ind i hold på tværs af gymnasierne. Her skulle vi kæmpe mod tiden og løse en række gåder for at komme ud. Det er langt fra alle, der gennemfører opgaven på en time - hvilket lærerne er et godt eksempel på. Det var en god ryste-sammen-øvelse, der satte den gode stemning for resten af turen.

Dagen efter tog vi til Hamborg Universitet og besøgte institut for laserfysik. Her hørte vi blandt andet om laserkøling, gravitationsbølger og spektroskopi. Derudover fik vi mulighed for selv at deltage i forsøg og se nogle af de Ph.D-studerendes forskningsprojekter. Her brugte vi det, der svarer til en god skoledag. Om aftenen tog vi på byvandring for også at opleve Hamborg, hvor vi afsluttede med lækker aftensmadsbuffet på en mongolsk barbecue restaurant.

Onsdag blev turen afsluttet med at besøge Teknisk Universitet, DLR (Das Deutsche Zentrum für Luft- und Raumfahrt). På DLR skulle vi prøve 4 forskellige forsøg, der handlede om de forskellige betingelser for, at et fly kan flyve. Herunder var blandt andet en flysimulator og forsøg om tryk, opdrift, luftmodstand og formfaktor. Vi blev desværre nødt til at gå tidligt for at nå vores tog hjem og nåede derfor ikke alle fire forsøg.

Vi sidder nu udmattede i toget på vej hjem og drømmer om en lækker aftensmad derhjemme, og tænker på næste tur, hvor vi skal til København. Vi glæder os til igen at få mulighed for at fordybe os i naturvidenskab og til at snakke med vores nye venner fra Svendborg og Næstved.

Masterclass fysik-kemi i Hamborg

Elever foran skærme.jpg Elever samlet.jpg Oplæg for elever.jpg