Humanistisk fag

Fransk

Parlez-vous français?

Fag Fransk

I fransk beskæftiger du dig med det franske sprog - du lærer at tale og skrive fransk - imens du studerer samfundsforhold, litteratur og kulturer i den fransksprogede del af verden.

Du kan vælge fransk som studieretningsfag: Fransk er studieretningsfag i den supersproglige studieretning, som er for dig, der er dygtig til sprog, og som interesserer dig for at studere og sammenligne sproglige og kulturelle fænomener fra de tysktalende, engelsktalende og fransktalende dele af verden. Du kan også vælge en studieretning med fransk, engelsk og matematik - denne studieretning er for dig, som både er dygtig til sprog og matematik, og som gerne vil dygtiggøre dig inden for begge dele. Der kræves ingen særlige sproglige forudsætninger for at vælge fransk som studieretningsfag, blot skal du være interesseret i sprog. Fransk indgår som begyndersprog på A-niveau i studieretningerne, og her har du fransk i alle tre gymnasieår.

Du kan vælge fransk som valgfag: Hvis du ikke har haft fransk før, eller kun har haft fransk i en kort periode, kan du vælge fransk begyndersprog på A-niveau. Her starter du i roligt tempo, helt fra bunden. Hvis du har haft fransk før, eller hvis du har boet i Frankrig i en periode, kan du vælge fransk fortsættersprog, som er et toårigt B-niveaufag. Her bygger du videre på de franskkundskaber, du allerede har.

Uanset hvilken model du vælger, vil du opleve stor variation i franskundervisningen, og timerne tilrettelægges sådan, at du træner mundtlig og skriftlig fransk i hver lektion, fx når du producerer filmklip, blogs og artikler i dit arbejde med fransk sprog og kultur. Du oparbejder et stort ordforråd og et solidt kendskab til udtale og grammatik, og du bliver god til at udtrykke dig på fransk. Du kommer til at beskæftige dig med aktuelle såvel som historiske emner i undervisningen, og du læser artikler, ser film og hører musik, ligesom du kommer til at læse klassiske franske litterære tekster.

Derudover vil du opleve fransk uden for gymnasiet, når vi tager i biografen, når vi i 1.g rejser til en spændende fransksproget storby, eller når vi besøger franskstudiet på Aarhus Universitet. Hvis du har særligt talent inden for fransk sprog, har du desuden mulighed for at blive optaget i Master Class Sprog, hvor du, sammen med andre sprogtalenter, vil blive endnu dygtigere til fransk.

Hvilke videregående uddannelser giver faget adgang til?

Ønsker du overblik over, hvilke fag der giver adgang til bestemte videregående uddannelser, kan du benytte SG-vælgeren, som du kan få adgang til her.

Bienvenue!

Faggruppeleder

  • Anne Zacher Høgh Sørensen AZS Lectio

    Anne Zacher Høgh Sørensen (AZS)

    azs@sg.dk

    • Fransk
    • Idræt