Naturvidenskabeligt fag

Fysik

Udforsk verden og se de muligheder, som fremtiden tilbyder

Fag Fysik

Det naturvidenskabelige fag fysik er for alle! Her ser vi på, hvordan mennesket hele tiden forsøger at forstå og forklare fænomener i naturen og den teknologi, der omgiver os. Spørgsmål vi beskæftiger os med i fysik kunne være:
• Hvordan ved vi, at universet startede med Big Bang?
• Hvordan bruges atomfysik til at bygge en laser?
• Hvordan kan radioaktiv stråling bruges til at helbrede syge?

For at svare på spørgsmålene arbejdes der i fysik både med teorier og eksperimenter. Når vi eksperimenterer, laver vi modeller af virkeligheden og prøver måske at forudsige noget. Ofte giver eksperimenterne en større forståelse for fysiske fænomener og hjælper til at forstå teorien. 

Alle elever på gymnasiet skal have fysik på mindst C-niveau. Derudover har du på Silkeborg Gymnasium mulighed for at vælge fysik på både A- og B-niveau som valgfag eller i en studieretning med fx matematik, bioteknologi, samfundsfag eller musik. Indgår faget i en studieretning, arbejdes der tæt sammen med de andre studieretningsfag om at løse fælles problemstillinger.

På Fysik C beskæftiger vi os med grundlæggende fysikfaglige emner. Her lægges vægten på almendannelsen, således at du efterfølgende fx kan forstå og diskutere nogle af de naturvidenskabelige spørgsmål, vi oplever i medierne. Der er stor frihed til at vælge de faglige emner, så du får mulighed for at opleve undervisningen som interessant og spændende. 

Med fysik A eller fysik B i en studieretning er der i høj grad mulighed for faglig fordybelse. Her bruges matematikkens sprog med symboler og beregninger, når fysikken forklarer aktuelle problemstillinger. Gennem eksperimenter stimuleres din nysgerrighed og kreativitet, og evnen til at stille naturvidenskabelige spørgsmål og besvare disse udvikles. Vi vil i høj grad anvende computeren. Både når der laves forsøg og naturens love undersøges og i undervisningen. Det kan være, der skal produceres videoer, laves posters eller arbejdes med specielle fysikprogrammer. 

Desuden er der rig mulighed for aktiviteter ud af huset. Det kan være et besøg på et af landets universiteter eller en virksomhed, hvor fysikviden anvendes i praksis.
På Silkeborg Gymnasium har vi rigtig gode fysiske rammer til at undervise i fysik. Vores eksperimentelle udstyr er opdateret og helt i top, hvilket giver os mulighed for at lave mange spændende undersøgelser.

Overalt i verden er fysikken en nødvendighed, og den er grundlæggende for al teknologi som fx mobiltelefoner, vindmøller eller avanceret hospitalsudstyr. I fysikfaget får du mulighed for at udforske den verden, der ligger bag disse teknologier og se de muligheder fremtiden tilbyder.

Hvilke videregående uddannelser giver faget adgang til?

Ønsker du overblik over, hvilke fag der giver adgang til bestemte videregående uddannelser, kan du benytte SG-vælgeren, som du kan få adgang til her.

Faggruppeleder

 • Phillip Kruse Jakobsen PJ Lectio

  Philip Kruse Jakobsen (PJ)

  pj@sg.dk

  • Fysik
  • Naturgeografi
  • Geovidenskab