2. december 2014

BIG Science og brintlagring med Master Class fysik/kemi i Hamburg.

Master Class fysik/kemi 2014-15 tog i november til Hamburg i Tyskland, sammen med deltagere fra Næstved og Svendborg gymnasier og så på BIG SCIENCE.

IMAG1872_1.jpg
Besøg på DESY i Hamburg med rundvisning langs HERAs 6,3km lange beamline.

Første besøg var på Kemisk institut på Hamburg Universitet,hvor Ph.d-studerende Christoffer Stabelfeldt bød os velkommen og viste rundt på Universitetet. Deltagerne blev kraftigt opfordret til at overveje Hamburg Universitet som en mulighed, hvis de vil læse videre senere hen. Der undervises dog på tysk på Bachelor delen, så der skal bestås en tysktest inden studierne kan begynde. Dernæst blev vi introduceret til et nyt og vigtigt forskningsfelt indenfor energilagring som beskæftiger sig med oplagring af gasser, såsom brintgas, til f.eks. hybridbiler og -busser. Ved hjælp af specielle molekyler (MOF) indeholdende metaller kan gasserne fanges og pakkes meget tæt, så det bliver muligt at opbevare, f.eks. brintgas til transport, på et lille volumen. Deltagerne fik mulighed for selv at fremstille første stadie af disse MOFs i laboratoriet, hvilket selvfølgelig lykkes uden problemer.

Næste dag var der arrangeret besøg på DESY (Deutsches Elektronen-Synchrotron) lidt udenfor Hamburg. Her var der forelæsning om hvordan man på DESY bruger såkaldt synkrotronstråling til at undersøge alt fra strukturen af biomolekyler til metaller i flymotorer. Derefter var der en rundvisning i den 6,3 km lange acceleratorring HERA. HERA er blevet brugt til at verificere eksistensen af flere af de partikler, som den store teori bag al moderne partikelfysik, kaldet STANDARDMODELLEN teoretisk forudsiger. I 2007 blev HERA taget ud af brug, da LHC i Cern overtog og forbedrede mulighederne for den type eksperimenter som HERA muliggør. Derfor var det mulig at komme helt tæt på de store detektorer og gå lidt af den 6,3 km lange tur rundt langs HERA’s beamline.

Skrevet af Jens Lindballe og Line Musaeus

Materclass Fysik Kemi Hamburg 2014

DSC_1771.JPG IMAG1880.jpg IMAG1861.jpg IMAG1876.jpg IMAG1866.jpg IMAG1872_1.jpg IMAG1865.jpg