2. februar 2016

Masterclass Fysik Kemi København 2016

Master Class fysik kemi tog d. 2. februar til København sammen med deltagere fra Næstved og Svendborg gymnasier.

DSC_0055.JPG

SG’s Masterclass Fysik Kemi var en tur til København d. 2. - 4. februar med vores Masterclasspartnere fra Næstved og Svenborg Gymnasium.

Turens tema var ”Space”, og startede med en aftenrundvisning i Rundetårn tirsdag aften, hvor astronomien i Danmark fra renæssancen og frem til for ca. hundrede år siden blev gennemgået. Vi sluttede med en fremvisning af teleskopet på toppen af tårnet.

Onsdag gik turen til DTU-Space, hvor vi hørte om DTU’s bidrag til Planck-satellitten, som har været med til at lave den mest præcise måling af variationer i den kosmiske baggrundsstråling. DTU har lavet komponenter til det spejlsystem der blev brugt til at måle mikrobølgestrålingen, der blev frigivet 380.000 år efter Bigbang, med uhørt høj præcision.

Derefter blev der lavet øvelser med Atomic Force Mikroskoper, hvor overfladen på Bluray- og DVD-skiver blev undersøgt, og datalagringstætheden på medierne blev bestemt. Der blev også lavet målinger med elektronmikroskoper. Her blev sommerfuglevingestrukturer undersøgt i forhold til at studere, hvordan vingernes flotte farver skyldes lysbølgeinterferens.

Torsdag var vi på Dark Cosmology centeret på Københavns universitet og høre om mørk stof of mørk energi. Mørkt stof og mørk energi udgør tilsammen omkring 95-95% af universet, hvorimod det stof vi finder her på jorden (protoner, neutroner og elektroner) kun udgør 4-5%. Inden frokost var der også mulighed for at spille bordfodbold med vores foredragsholder. 

Inden vi tog turen tilbage til Silkeborg, var vi om eftermiddagen forbi raketbyggerne hos foreningen Sub Orbital på Refshaleøen. Her så vi det første forsøg på at bygge en raket der virkede med fyldende brændstof.   

Skrevet af Jens Lindballe            

Masterclass Fysik Kemi København 2016

DSC_0022.JPG DSC_0025.JPG DSC_0028.JPG DSC_0027.JPG DSC_0035.JPG DSC_0040.JPG DSC_0037.JPG DSC_0047.JPG DSC_0049.JPG DSC_0055.JPG DSC_0051.JPG