24. marts 2016

SG's CanSat-team gør klar til semifinalen

SG’s Cansat-team er nu klar til forsvare den flotte 3. plads fra den europæiske finale sidste år i Portugal. Første udfordring er semifinalen på Flyvestation Karup i uge 13, hvor syv andre gymnasier og erhvervsskoler også konkurrerer om Danmarks ene plads i den europæiske CanSat-finale senere på foråret.

Gruppebillede.jpg
SG's CanSat-team ved den nordiske konkurrence, foråret 2015

Lige nu arbejder ca. 50 unge med at forberede, hvad deres selvbyggede satellitter skal måle på konkurrencedagen med tilhørende rapport med alle tekniske detaljer. Ud over de obligatoriske målinger af tryk og temperatur kan eleverne også vælge, om deres satellitter skal kunne måle fx CO2 på deres vej mod jorden med faldskærme fra droner i 100 meters højde. Dommerne kommer fra Aalborg Universitets satellitafdeling og Nordic ESERO, ESA’s nordiske uddannelseskontor i Norge, og semifinalen er arrangeret af Naturvidenskabernes Hus, Bjerringbro.

I den europæiske finalekonkurrence sendes satellitterne op med raketter til 1.000 meters højde, hvorfra de igen falder ned med faldskærm. Vinderholdet kan nå at forbedre deres satellit inden finalen.

Om CanSat

En CanSat er et lille satellitmodul (en sonde), som skal kunne slippes fra en raket eller en ballon og svæve ned på jorden i faldskærm. På vej ned skal den foretage forskellige målinger, som sendes til en jordstation. Udfordringen er at holde sig inden for begrænsninger på omkostninger, tidsforbrug, vægt og volumen.
Satellitmodulet skal bygges ind i en dåse på størrelse med en 0,33 liters sodavandsdåse. En CanSat indeholder instrumenter, strømforsyning, databehandlingsenhed (typisk en Arduino) og kommunikationssystem som i virkelige satellitter.
Se film om CanSat-konkurrencen sidste år: www.cansat.eu.

CanSat 2015, Andøya, Norge

Cansat.jpg Astronautdragter.jpg Bjerge,Andøya.jpg Dommerpanel.jpg