1. October 2018

Masterclass Fysik og Kemi på tur til Odense.

IMG_20181011_105146991_BURST002.jpg

Vi ankom til Odense onsdag eftermiddag, hvor vi blev indkvarteret på DanHostel. Der havde vi lidt tid til at finde os til rette, inden vi sammen gik hen til en restaurant, hvor aftensmaden stod på buffet. Efter maden gik vi på opdagelse i byen.

Torsdag startede dagen ud på H. C. Andersens lufthavn i Odense, som bl.a. er en dronelufthavn. Her fik vi først en introduktion til dronens mange anvendelsesmuligheder, som levering af hjertestartere på golfbaner og optælling af græskar på marker. Herefter stod det på drone-workshop, hvor vi skulle samle vores egen drone. Efter lidt modgang lykkedes det for os at få den i luften, selvom flyveturene blev korte, da vores droner åbenbart havde en tendens til at styrte ned.
Nu gik turen så mod Syddansk Universitets Tekniske Fakultet i Odense, hvor vi hørte om ingeniøruddannelsen med robotteknologi og så den el-racerbil, som nogle af de studerende arbejdede på i fritiden, så de kunne være med konkurrencer mod resten af verden om at lave den bedste. Desværre var det ikke muligt at få en køretur i den, men den gik eftersigende fra 0-100 km/t på under tre sekunder.
Resten af eftermiddagen havde vi fri, og aftensmaden stod på lækkert Street Food og hygge på en café.

Om fredagen tog vi til Syddansk Universitet igen. Nu skulle vi se Fysik, Kemi og Farmaci Instituttet og møde en masse Ph.d. studerende. Først mødte vi Nina og hendes kollegaer, som fortalte om deres projekt, hvor de undersøgte lysí interaktion med lys. Det indebar bl.a. at laserkøle atomer til en temperatur på næsten nul kelvin, samt en meget indviklet forsøgsopstilling. Derefter mødte vi to materialekemikere, der studerede, hvilke materialer der fungerede bedst og gav den bedste ydeevne i batterier.
Det sidste projekt, vi hørte om, gik ud på at dræbe kræftceller ved at transportere et metal, der kan udsende meget lidt stråling, ind i kræftceller, hvor det sætter sig på cellens DNA og udsender strålingen, så det kun dræber den specifikke celle og dermed ikke ødelægger de omkringliggende, raske celler.
Efter frokostpausen gik vi i laboratoriet, hvor vi fremstillede en såkaldt ferrofluid, der er en magnetisk væske. Den indeholder opløste nanopartikler af metal, hvilket giver den de magnetiske egenskaber. Det gav nogle ret fede effekter, der gjorde det sjovt at lege ñ forsvarligt ñ med.
Da forsøget var ovre, var besøget ovre, og vi tog tilbage til vores hostel, hvor vi fik vores bagage og så gik turen ellers bare hjemad. Dermed var denne MasterClass Fysik/Kemi tur ovre og efterårsferien i gang.