12. February 2018

Masterclass samfundsfag besøgte Gellerup

gellerup-4.jpg

Af Maria Overgaard, 2p og Tobias Thiim, 2p

”Vi skal lukke hullerne i Danmarkskortet og genskabe de blandede kvarterer, hvor vi møder hinanden på kryds og tværs.”

Sådan formulerede Lars Lykke sig i den omtalte nytårstale, hvor statsministeren prædikede om et opgør med parallelsamfundet. Et opgør som i Gellerup har været i gang i 9 år. Derfor besøgte en gruppe samfundsfaglige unge fra Silkeborg Gymnasium en af Danmarks mest omtalte ghettoer med det formål at opnå en øget indsigt og forståelse for, hvordan livet opleves i de famøse ghettoer. I løbet af dagen blev de unge elever præsenteret for flere stemmer, der havde hver deres syn på udviklingen i Gellerup.

I E&P huset blev vi budt velkomne af en flink ansat og beboer i Gellerupparken. Ud fra en model fortalte og illustrerede han, hvad helhedsplanen indeholder.

Efterfølgende voksede modellen op til store boligblokke på en guidet byvandring rundt i Gellerupparken. Den unge fysikstuderende-guide, der fire år tidligere greb chancen og udnyttede de billige lejepriser, fandt sig hurtigt godt til rette i Gellerupparken. Han repræsenterer en del af Gellerupparkens nye image, hvor der skal være en mere varieret sammensætning blandt parkens beboere. Den unge studerende tegnede et meget positivt billede af livet i Gellerup.

Et billede, der dog blev nuanceret af en ung politimand, der er tilknyttet lokalpolitiet Aarhus Vest. Han skitserede et kvarter i forbedring, men dog stadig med væsentlige sociale problemer.

Ydermere fik vi et indblik i, hvilken rolle islam spiller for de lokale beboere. En af Freds-moskeens tilknyttede muslimer fortalte åbent og venligt om et islam, der forsøger at leve i en symbiose med de vestlige værdier.

Afslutningsvist fortalte tidligere folketingsmedlem og formand i Brabrand Boligforening Keld Albrechtsen om, hvad der rent politisk står på spil i Gellerupparken. Hvilke tiltag og fornyelser, der ifølge ham skal til for at ”lukke hullerne i Danmarkskortet”.

Alt i alt stod vi tilbage med et indtryk af, at når snakken falder på ghettoerne, handler det altså ikke kun om sorte tal på et hvidt stykke papir, men om venlige mennesker, der blot ønsker en normal hverdag.